Baby Dutch z musem z fety i duszonymi porami
Baby Dutch, czyli pieczony naleśnik z musem z fety i duszonymi porami!
Duszone pory:
- 2-3 pory
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu z agawy*
- 2 łyżki wody
- Sól
- Oliwa do smażenia
Mus z fety:
- 1 kostka sera Feta (200 g)
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżka syropu z agawy*
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta pieprzu
Naleśnik:
- 6 jajek
- ½ szklanki mleka
- ¾ szklanki mąki pszennej
- Garść koperku
- Szczypta soli
- 1 łyżka masła
Do ozdoby:
- Pistacje
- Koperek
Przygotowanie
Pory obierz z 2-3 zewnętrznych warstw (po uduszeniu robią się łykowate). Pokrój pory w 2 cm talarki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wyłóż pory i posyp solą aby łatwiej się udusiły. Smaż około 5 minut na małym ogniu po czym przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie wymieszaj ocet balsamiczny z syropem z agawy, wodą oraz szczyptą soli. Usmażone z obu stron pory polej przygotowaną zalewą i duś dalej, obracając je delikatnie, aż cała woda odparuje i pory pokryją się glazurą (zajmie to 2-3 minuty).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza i umieść w nim pustą żeliwną patelnię. W dużej misce wymieszaj jajka z mlekiem i szczyptą soli. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj do połączenia składników (niewielkie grudki mogą zostać, naleśnik i tak się uda). Na koniec dodaj posiekany koperek i jeszcze raz wymieszaj. Wyjmij rozgrzaną patelnię z piekarnika, rozpuść na niej łyżkę masła i rozprowadź je dokładnie po całej patelni. Wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię z powrotem do piekarnika. Piecz około 20 minut w 200 stopniach, aż boki ciasta mocno się podniosą, a środek będzie ścięty.
Wszystkie składniki musu z fety umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli mus wyjdzie zbyt gęsty dodaj odrobinę więcej jogurtu lub oliwy z oliwek.
Na upieczonym i lekko ostudzonym naleśniku rozprowadź mus z fety. Na musie rozłóż duszone pory. Całość posyp posiekanymi pistacjami i ozdób świeżym koperkiem.
*Zamiast syropu z agawy możesz użyć miodu lub syropu klonowego.
Przepis szalejusienajadlam