Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Jabłkowe pankejki

Wpis z dnia 30.01.2022
Autor jadalne_obrazki
Źródło: instagram.com/jadalne_obrazki

Przepis na przepyszne pankejki jabłkowe.

Jabłkowe pankejki

Składniki

  • 5 jabłek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 120 ml mleka
  • 125 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka miodu 

 

Wykonanie

  • 4 jabłka kroimy na plasterki i przesmażamy z pół szklanki wody i ½ łyżeczki cynamonu. Miksujemy na gładkie puree. Powinno powstać ok. 120ml puree jabłkowego.
  • W dużej misce mieszamy puree jabłkowe, sok z cytryny, masło orzechowe i mleko - miksujemy.
  • Następnie dodajemy zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia i sodę, i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy pankejki na małym ogniu z dwóch stron (aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza). 
  • Ostatnie jabłko kroimy w drobną kostkę. Dusimy w rondelku z ½ łyżeczki cynamonu i miodem. 
  • Pankejki układamy na talerzu, ozdabiamy pokrojonym w kostkę jabłkiem. Posypujemy cynamonem.


Przepis jadalne_obrazki

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij