Jabłkowe pankejki
Przepis na przepyszne pankejki jabłkowe.
Składniki
- 5 jabłek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki masła orzechowego
- 120 ml mleka
- 125 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
- 1 łyżka miodu
Wykonanie
- 4 jabłka kroimy na plasterki i przesmażamy z pół szklanki wody i ½ łyżeczki cynamonu. Miksujemy na gładkie puree. Powinno powstać ok. 120ml puree jabłkowego.
- W dużej misce mieszamy puree jabłkowe, sok z cytryny, masło orzechowe i mleko - miksujemy.
- Następnie dodajemy zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia i sodę, i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy pankejki na małym ogniu z dwóch stron (aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza).
- Ostatnie jabłko kroimy w drobną kostkę. Dusimy w rondelku z ½ łyżeczki cynamonu i miodem.
- Pankejki układamy na talerzu, ozdabiamy pokrojonym w kostkę jabłkiem. Posypujemy cynamonem.
Przepis jadalne_obrazki