Jesienna focaccia dyniowa
Jesienna focaccia dyniowa.
Składniki na focaccię:
- 350 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 750 g mąki pszennej (typ 500)
- 200 g puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej dyni)*
- 1 łyżka soli
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
Dodatki:
- Pomidorki koktajlowe
- Świeży rozmaryn
- Sól gruboziarnista
- Kawałek surowej dyni
Przygotowanie:
Na początku przygotuj zaczyn. W wysokim naczyniu wymieszaj ciepłą wodę, drożdże, miód oraz dwie czubate łyżki mąki. Odstaw na około 10 minut, aż płyn zacznie pracować i mocno się spieni. Pozostałą mąkę wsyp do dużej misy i wymieszaj z solą. Dodaj spieniony zaczyn, puree z dyni oraz ½ szklanki oliwy z oliwek i zacznij wyrabiać na gładkie, choć dość luźne ciasto. Jeśli ciasto jest mocno klejące, dodaj odrobinę więcej mąki. Ten etap możesz wykonać również w robocie kuchennym, korzystając z haka do ciasta drożdżowego. Następnie na oprószonym mąką blacie uformuj ciasto w kulę i umieść ją w wysmarowanej oliwą misce. Przykryj ścierką lub folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotuj blachę o wymiarach 20x30 lub większą (im większa blacha tym niższa będzie focaccia). Pozostałą oliwę wlej na blachę do pieczenia, przełóż na nią wyrośnięte ciasto, a następnie obróć je na drugą stronę, tak aby całe pokryło się oliwą. Delikatnie rozciągnij ciasto po blaszce i zrób palcami wgłębienia na całej powierzchni ciasta. Powciskaj w ciasto dodatki – niewielkie kawałki surowej dyni, pomidorki koktajlowe, świeży rozmaryn i posyp po wierzchu gruboziarnistą solą. Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz focaccię około 25 minut, na złoty kolor. Przed pokrojeniem całkowicie ostudź.
*Aby przygotować puree pokrój dynię na pół lub na mniejsze kawałki i pozbądź się pestek. Rozłóż dynię na blaszce i nakryj folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu zrumienieniu. Piecz do miękkości, zwykle zajmuje to od pół godziny do godziny. Czas pieczenia będzie zależał od rodzaju dyni i wielkości przygotowanych kawałków. Połówka dyni piżmowej piecze się do miękkości około godziny, natomiast mniejszym kawałkom dyni hokkaido wystarczy 30 minut. Po upieczeniu ostudź dynię, odziel miąższ od skórki i zmiksuj na gładką masę.
Przepis szalejusienajadlam