Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- Skórka z 1/2 cytryny
- 50 g śmietanki
- 1 łyżka masła
- Parmezan (lub płatki drożdżowe)
- Pieprz, sól
- 75-100 g makaronu wstążki
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Opcjonalnie garść bobu (ugotowany i obrany)
Przygotowanie:
- Przygotuj szparagi. Odetnij twarde koncówki, pokrój na kawałki. Ugrilluj/usmaż na patelni na oliwie z oliwek.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być al dente.
- Na drugą patelnię wlej śmietankę. Dodaj skórkę z cytryny. Zagotuj.
- Zmniejsz ogień i dodaj masło.
- Następnie dodaj odrobinę wody z makaronu (ok. 1/4 szklanki) oraz parmezan lub płatki drożdżowe.
- Na koniec dodaj makaron oraz szparagi. Kilka główek zostaw do przybrania. Wmieszaj też bób, jeśli używasz.
- Całość chwilę podsmaż, do zgęstnienia sosu.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj ozdobione główkami grillowanych/smażonych szparagów oraz posypane natką pietruszki i skórką z cytryny.
Przepis jadalne_obrazki