Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Makaron ze szparagami

Wpis z dnia 29.05.2022
Autor JADALNE_OBRAZKI
Źródło: INSTAGRAM.COM/JADALNE_OBRAZKI

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym.

Makaron ze szparagami

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • Skórka z 1/2 cytryny
  • 50 g śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • Parmezan (lub płatki drożdżowe)
  • Pieprz, sól
  • 75-100 g makaronu wstążki
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Opcjonalnie garść bobu (ugotowany i obrany)


Przygotowanie:

  • Przygotuj szparagi. Odetnij twarde koncówki, pokrój na kawałki. Ugrilluj/usmaż na patelni na oliwie z oliwek.
  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być al dente.
  • Na drugą patelnię wlej śmietankę. Dodaj skórkę z cytryny. Zagotuj.
  • Zmniejsz ogień i dodaj masło.
  • Następnie dodaj odrobinę wody z makaronu (ok. 1/4 szklanki) oraz parmezan lub płatki drożdżowe.
  • Na koniec dodaj makaron oraz szparagi. Kilka główek zostaw do przybrania. Wmieszaj też bób, jeśli używasz.
  • Całość chwilę podsmaż, do zgęstnienia sosu.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj ozdobione główkami grillowanych/smażonych szparagów oraz posypane natką pietruszki i skórką z cytryny.

 

Przepis jadalne_obrazki

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij