Szare kluski - przepis naszej mamy
Najlepszy przepis naszej mamy na szare kluski z ziemniaków z serem i cebulą. (2/3 porcje) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 cebule 200 g białego sera ...
Najlepszy przepis naszej mamy na szare kluski z ziemniaków z serem i cebulą.
(2/3 porcje)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 cebule
- 200 g białego sera
- Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach.
- Odrobinę posól i popieprz starte ziemniaki, odstaw na 10 minut aby nadmiar wody wypłynął.
- Odcedź nadmiar wody z ziemniaków, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, konsystencja powinna być lekko zwięzła i ciągnąca.
- W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
- Nakładaj wyrobioną masę na wrzątek (woda nie może mocno wrzeć). Jeśli nakładane porcje będą się rozpadać, dodaj do masy więcej mąki.
- Po włożeniu jednej/dwóch porcji klusek do wrzącej wody, zamieszaj je dopiero po 2-3 minutach, aby się nie rozpadły. Następnie czekaj jeszcze 5 minut, zanim wyłowisz je cedzakiem do durszlaka.
Podawanie:
- Podczas gotowania klusek miej już drobno pokrojoną cebulę na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła i smaż ją na małym ogniu do zeszklenia i zazłocenia.
- Po ugotowaniu klusek podawaj je z usmażoną cebulą i pokruszonym białym serem.
Wskazówki:
- Gotując kluski z jednego kilograma ziemniaków nie wrzucaj całej masy do wody na raz – lepiej podzielić to na 2-3 tury
- Szare kluski jeszcze lepiej smakują następnego dnia, gdy całość (kluski, ser, cebula) jest odsmażana na patelni, dlatego warto przygotować kluski z podwojonych składników.