Zupa krem z marchewki i buraczków
Prosta w wykonaniu zupa krem z marchewki i buraczków!
Składniki:
- 2-3 buraki
- 6 marchewek
- 3 łyżki oliwy
- Kawałek imbiru (ok. 1 cm)
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 2 łyżeczki kuminu
- 1l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- ok.100ml śmietanki (sprawdza się również roślinna: kokosowa, sojowa)
- Do ozdoby: jarmuż, natka, dowolne mikroliscie, cytryna, 1/2 buraczka.
Wykonanie:
- Marchewki i buraczki myjemy i kroimy w kostkę.
- Imbir ścieramy na tarce.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, na niej imbir, chilli, kumin.
- Kiedy przyprawy uwolnią aromat, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i chwilę je podsmażamy.
- Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
- Zdejmujemy z ognia I blendujemy, dodając śmietankę (jeśli zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody).
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Dekoracja
- Kilka liści jarmużu kroimy na paseczki.
- Natkę siekamy.
- Buraczka kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Mieszamy w miseczce z odrobiną soku i skórki z cytryny. Posypujemy zupę.
- Na koniec polewamy zupę odrobiną śmietanki i posypujemy mikroliscmi.
Przepis jadalne_obrazki