Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Zupa krem z marchewki i buraczków

Wpis z dnia 11.10.2022
Autor

Prosta w wykonaniu zupa krem z marchewki i buraczków! 

Zupa krem z marchewki i buraczków

Składniki:

  • 2-3 buraki
  • 6 marchewek
  • 3 łyżki oliwy
  • Kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • ok.100ml śmietanki (sprawdza się również roślinna: kokosowa, sojowa)
  • Do ozdoby: jarmuż, natka, dowolne mikroliscie, cytryna, 1/2 buraczka.

 

Wykonanie:

  • Marchewki i buraczki myjemy i kroimy w kostkę.
  • Imbir ścieramy na tarce.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę, na niej imbir, chilli, kumin.
  • Kiedy przyprawy uwolnią aromat, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i chwilę je podsmażamy.
  • Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
  • Zdejmujemy z ognia I blendujemy, dodając śmietankę (jeśli zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody).
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Dekoracja

  • Kilka liści jarmużu kroimy na paseczki.
  • Natkę siekamy.
  • Buraczka kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Mieszamy w miseczce z odrobiną soku i skórki z cytryny. Posypujemy zupę.
  • Na koniec polewamy zupę odrobiną śmietanki i posypujemy mikroliscmi.

 

Przepis jadalne_obrazki

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij